Medzinárodný deň žien


Medzinárodný deň žien  

„Nastal váš sviatok žien, chcem vám všetko najlepšie želať len, nech vždy šarm, spokojnosť, neha, cit vyžaruje z vás. Aby ste pre nás boli najkrajšie a najlepšie či už ženy, milenky, gazdinky alebo lesné víly, až vždy je s vami krásny, jasný a slnečný každý deň. Vaše ženstvo, osobnosť vaša bola ako plný, zrelý zrna klas, aby váš hlas nám vždy anjelsky znel a boli ste pri nás aj my v každej chvíli pri vás“

 

Príslušníci Opravárenského práporu nezabudli na svoje kolegyne a pripomenuli si medzinárodný deň žien, ktorý tento rok pripadol na štvrtok 8. marca. Veliteľ práporu podplukovník Daniel Ličko pri tejto príležitosti pozval všetky prítomné ženy Opravárenského práporu na krátke spoločné stretnutie.

História tohto sviatku začala odpochodu prázdnych kotlíkov“, ktorý usporiadali 8. marca roku 1857 newyorské krajčírky. O dva mesiace neskôr práve tam vzniklo prvé odborové združenie továrenských šičiek. Protestné pochody časom nadobúdali na sile, roku 1908 v tento marcový deň pochodovalo ulicami New Yorku už 15 000 žien. Prvý Medzinárodný deň žien vyhlásili členky Socialistickej strany Ameriky na 28. február 1909 a v ďalších rokoch mal byť vždy v poslednú februárovú nedeľu. Roku 1913 sa demonštrácia v rámci akcií Socialistickej internacionály po prvý raz konala aj v Rusku. A práve tu je koreň ďalšej z tradícií spojených s konkrétnym dňom 8. marca.
Podplukovník Ličko vo svojom príhovore vyzdvihol úlohu ženy ako matky, manželky a kolegyne a poďakoval všetkým ženám za prácu, ktorú odvádzajú v prospech Opravárenského práporu. Krátke spoločné stretnutie sa nieslo v duchu priateľskej atmosféry, kde sa na chvíľu pracovné a služobné povinnosti odsunuli stranou.


MDŽMDŽMDŽ

Autor: nrtm. Lomen, mjr. Slovjak - Dátum: 08.03.2012
Čítanosť: 13745
Verzia pre tlač

Skočiť na menu