Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Január 2020
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Vyhlásenie o prístupnosti

405. opravárenský prápor Martin


História útvaru:

               V polovici 1950 roku bol vydaný rozkaz k novej dislokácii a k vytvoreniu prvých tankových divízií podriadených priamo Ministerstvu národnej obrany. Z 21. „Ostravskej“ tankovej brigády, ktorá sa premiestnila do Milovíc (ČR), bola ustanovená rozkazom MNO 15.11.1950 tanková divízia, ktorá niesla historický názov „Kyjevsko – Dukelsko – Ostravský zväzok“. Tento názov jej bol udelený za hrdinské boje našich tankistov pri Kyjeve, na Dukle a v bojoch pri oslobodzovaní Ostravy. Ako súčasť tejto divízie boli ustanovené „divízne pojazdné tankové opravovne“, ktorých veliteľom bol ustanovený por. Mandát v posádke Mladá (ČR). Podmienky za akých sa začínal útvar formovať boli ťažké. Príslušníci útvaru nemali skúsenosti, nebolo pre nich zabezpečené ubytovanie, nebol materiál na opravy techniky, neboli žiadne mechanizačné prostriedky, ani učebne. I napriek týmto podmienkam začali vykonávať opravy tankov T – 34, Panther, Crommwell, Internacional, PZ – 3, D – 7, samohybných diel SD – 75, HKL – 6P. V roku 1968 bol už ako „1. prápor opráv techniky“ premiestnený na Slovensko do posádky Martin. V júni 1969 útvar už plnil podmienky bojovej pohotovosti a veliteľstvo – štábne cvičenia riadené veliteľstvom zväzku. V tomto období sa stal veliteľom útvaru pplk. Grappa a začali sa vytvárať podmienky pre život útvaru. Boli prebudované priestory pre parkovanie techniky, velenie útvaru, skladové a ubytovacie priestory. K dobrému menu a zveľaďovaniu útvaru prispeli aj ďalší velitelia, podplukovníci Žec, Ing. Šimurka, Ing. Hruška, Ing. Daniel Miartuš, Ing. Richard Masný, PhD, Ing. Ľubomír Matta, Ing. Daniel Ličko, Ing. Vladimír Kotrus a Ing. Rastislav Bodik.

              Dňa 1.1.1993 sa stal útvar súčasťou Armády SR a k 1.10.1995 bol reorganizovaný na 1. prápor technického zabezpečenia 1.az. V rámci ďalších reorganizačných zmien Armády SR sa dňa 1.4.2000 stal súčasťou 5. dopravnej základne Hlohovec. V tomto období vykonával opravy tankov, BVP, kolesovej techniky a zbraní. Zabezpečoval revízie silnoprúdových a zdvíhacích zariadení ako aj tlakových nádob. Zároveň vykonával metrológiu na mechanických a elektrických prístrojoch útvarov OS a do roku 2001 školil aj zváračov. V dôsledku reorganizačných zmien sa k 1.7.2004 útvar úplne profesionalizoval, pričom sa zásadne zredukoval aj počet civilných zamestnancov. Týmto krokom sa odštartoval príjem nových príslušníkov útvaru, nielen v tom čase z už zanikajúcich útvarov, ale hlavne z regrutačných stredísk. V zložitom transformačnom systéme bolo potrebné zabezpečiť nielen samotný chod útvaru ale aj vycvičiť nových príslušníkov. 1.7.2005 sa vytvorila druhá opravárenská rota. Následne sa k 1.10.2005 dostalo do podriadenosti útvaru pracovisko ISTAR v Liptovskom Mikuláši a 1.1.2006 sa vytvorila identická tretia opravárenská rota, čím sa ukončil reorganizačný proces. Následne sa muselo zabezpečiť personálne obsadenie novovzniknutých miest. V roku 2005 sa Opravárenský prápor zapojil do procesu vytvárania deklarovaných síl pre NATO vyčlenením a výcvikom prvej opravárenskej roty a profesionálnych vojakov veliteľstva. Tým sa začalo obdobie formovania Opravárenského práporu ako jednotky kompatibilnej s jednotkami NATO s použitím v silách rýchlej reakcie NATA a EÚ. Prvá veľká previerka funkčnosti na poľnom vyvedení ukázala, že Opravárenský prápor právom dostal šancu stať sa jediným opravárenským útvarom v ozbrojených silách a že ciele, ktoré budú na neho kladené, bude plniť zodpovedne. Týmto cvičením bola zahájená intenzívna príprava deklarovaných jednotiek pre potreby NSE čo vyvrcholilo previerkou pripravenosti na nasadenie v nadnárodných štruktúrach vo VVP Záhorie, kde bola dňa 15.6.2007 1.opr a časť veliteľstva certifikovaná. K 1.7.2009 boli doplnené niektoré funkcie PrV podľa aktuálnych potrieb útvaru. Poslednou zásadnejšou reorganizačnou zmenou bolo vytvorenie opravovní na odlúčených pracoviskách v Prešove, B. Bystrici a L. Mikuláši s novou organizačnou štruktúrou a súčasne vykonaná zmena v opravárenských jednotkách – doplnenie nových dielenských prostriedkov typu DIELKON - A,B,C,D k 1.7.2011. 

            Dňom 1.7.2014 sa Opravárenský prápor ako súčasť Brigády bojového zabezpečenia prepodriadil s pod velenia Síl výcviku a podpory (SVaP) a začlenil do štruktúry Pozemných síl OS SR (PS OS SR).


 

Skočiť na menu


Share