Preskocit navigáciu

Štyri kríže – Memoriál Louisa Crossa


Štyri kríže – Memoriál Louisa Crossa

      V sobotu 20. júla 2024 si bežci z 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu) prišli opäť otestovať fyzičku a reprezentovať Ozbrojené sily Slovenskej republiky na 2. ročník Memoriálu Louisa Crossa.
      Pred obecným úradom sa zúčastnili pietneho aktu kladenia vencov k pamätnej tabuli pripomínajúcej Louisa Crossa a francúzskych partizánov bojujúcich v Rajeckej doline, ktorí v tejto oblasti pôsobili už v prvých dňoch Slovenského národného povstania (SNP).
      Tradícia tohto bežeckého podujatia sa začala písať 13. septembra 2009. Podujatie bolo pôvodne turistickým stretnutím pre turistov a cyklistov. Zorganizoval ho žilinský Klub priateľov Francúzska a Slovenska. Trasa pre turistov mala vtedy dĺžku 13 kilometrov a cyklisti si zmerali sily na 24 kilometrovej trati. Memoriál sa na nejaký čas prestal organizovať. Pred dvoma rokmi rodáci z Malej Čiernej a príslušníci 5. pšu tento krosový beh obnovili. Zatiaľ je určený pre bežcov a turistov v celkovej dĺžke 12 a pol kilometra s výživnými prevýšeniami a klesaniami.
      Beh “Štyri kríže – Louisa Crossa” je venovaný pamiatke francúzskeho partizána Louisa Crossa. Louis pôsobil s partizánmi v priestoroch Malej Fatry a v Súľovských skalách. Počas toho sa dostal aj do Malej Čiernej a neskôr sa stal čestným občanom tejto malebnej dedinky.


Štyri kríže – Memoriál Louisa CrossaŠtyri kríže – Memoriál Louisa CrossaŠtyri kríže – Memoriál Louisa Crossa

Autor: kpt. Sylvia ŠEBESTIAN, príslušníčka 5.pšu , Foto: kpt. Sylvia ŠEBESTIAN, príslušníčka 5.pšu - Dátum: 20.07.2024
Čítanosť: 112
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share