Preskocit navigáciu

Bezpečnosť Kandahárskej základne je v správnych rukách


Bezpečnosť Kandahárskej základne je v správnych rukách

Afganistan je pre mnohých z nás až nepredstaviteľne chudobná a stále mimoriadne nebezpečná krajina, vzdialená od tej našej, častokrát len malichernými nezhodami narúšanej, pokojnej súčasnosti.
Aj napriek evidentne zvyšujúcim sa spôsobilostiam bezpečnostných zložiek je predčasné tvrdiť, že o budúcnosti krajiny je rozhodnuté. Každodenné prípady úmrtí nevinných civilistov, korupcia, výbuchy nástražných systémov, útoky Talibanu proti príslušníkom afganskej polície a armády, a taktiež pravidelné ostreľovanie základní afganských a koaličných síl, sú krutou realitou dnešného Afganistanu.

Pre nás, príslušníkov slovenského kontingentu, v súčasnej dobe už viac ako mesiac dislokovaných na Kandahárskom letisku, je zatiaľ obrovskou úľavou, že útoky na túto koaličnú základňu nie sú ani zďaleka tak časté, ako bývali v predchádzajúcich rokoch. Výskyt útokov je na svojom historickom minime nie preto, že sa o to povstalci nesnažia, alebo sa snažia menej ako v minulosti, ale je to predovšetkým vďaka vytrvalej práci všetkých súčastí zodpovedných za bezpečnosť základne. Dôsledné technické zabezpečenie, skvelá práca bulharských, gruzínských a slovenských vojakov (príslušníkov 12.mpr Nitra) strážiacich základňu a predovšetkým excelentný výkon našich amerických kolegov z 1.práporu 12.pluku 4.brigádnej skupiny 4.divízie US ARMY (Red Warriors) stoja za impozantnými výsledkami koaličných síl. Výkony "Red Warriors", pod velením ich veliteľa pplk. Voorhiesa, zodpovedajúcich za bezpečnosť v okolí základne v okresoch Dand a Daman, sú hlavnou silou, ktorá bráni potenciálnym útočníkom uspieť. Tisíce kilometrov vykonaných patrol, spoločne s príslušníkmi 4.MSF práporu ANA, ktorých mentorujú príslušníci slovenského poradenského tímu spoločne s ich strážnou jednotkou (13.mpr Levice), a ďalšie efektívne opatrenia v okolí letiska znemožňujú povstalcom slobodu pohybu a tým im zásadne bránia priblížiť sa k základni a zaútočiť. Ich práca je náročná a nebezpečná.
Dňa 24. júla pri plnení úloh, súvisiacich so zabezpečením základne, zahynuli dvaja príslušníci 1.práporu - seržant Benjamin Gill Prange a vojak Keith Michael Williams po výbuchu nástražného systému, 8 km od Kandahárskeho letiska. Česť ich pamiatke.
Pre nás príslušníkov poradenského tímu MSF SFAT je veľkou poctou a vynikajúcou operačnou skúsenosťou, počas nasadenia v Afganistane, možnosť spolupracovať s koaličnými partnermi z 1.práporu.


Bezpečnosť Kandahárskej základne je v správnych rukáchBezpečnosť Kandahárskej základne je v správnych rukáchBezpečnosť Kandahárskej základne je v správnych rukáchBezpečnosť Kandahárskej základne je v správnych rukáchBezpečnosť Kandahárskej základne je v správnych rukách

Autor: Tím MSF SFAT , Foto: Tím MSF SFAT - Dátum: 05.08.2014
Čítanosť: 7464
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share