Preskocit navigáciu

Medzinárodná konferencia krízového manažmentu


Medzinárodná konferencia krízového manažmentu

V rámci rozvíjania vzájomnej medzinárodnej spolupráce a výmeny skúseností v oblasti krízového riadenia, Strategické Centrum Krízového Manažmentu Generálneho štábu OS SR organizovalo v dňoch 19. a 20.8.2014 medzinárodnú a medzirezortnú konferenciu zameranú na problematiku krízového manažmentu.

Konferencie pod názvom Consequence Management Plan & Security Sector Reform Conference sa zúčastnili predstavitelia Národnej Gardy štátu Indiana (USA), zástupca Ministerstva obrany Rakúskej republiky, zástupcovia Spoločného operačného centra Ministerstva obrany Českej republiky, Ministerstva vnútra SR, Ministerstva obrany SR a organizačných zložiek GŠ OS SR. Konferenciu slávnostne otvoril 2. zástupca náčelníka GŠ OS SR generálmajor Pavel Macko.

Samotná konferencia bola programovaná do dvoch dní - seminárnej/teoretickej časti (v priestoroch Klubu MO SR) a ukážková časť dňa v priestoroch KOS ZSS Bratislava, Stanice HaZZ Petržalka, Záchrannej brigády HaZZ Malacky a Vojenského dopravného krídla Malacky.

Počas prvej, teoretickej časti konferencie sa uskutočnila výmena poznatkov a objasnenie
prístupov k:
• plánovaniu spôsobilostí ozbrojených síl, ich postavenie (rozdelenie zodpovednosti v rámci domén) a využiteľnosť v rámci domáceho a medzinárodného krízového manažmentu,
• systému monitorovania bezpečnostnej situácie, vyžiadania pomoci, plánovania a vedenia operácie – aplikácii komplexného prístupu (riadenie, velenie, zodpovednosť, spolupráca s ostatnými záchrannými zložkami, štátnou správou, samosprávou a nevládnymi organizáciami), ukončenie činnosti a stiahnutie jednotiek z priestoru operácie, obnova bojaschopnosti a refinancovanie vzniknutých nákladov na operáciu,
• spracovaným národným operačným plánom a spolupráci s ostatnými záchrannými zložkami, systému výcviku a vzdelávania v rámci prípravy na riešenie krízových situácií,
• plánovaniu a možnosti využitia ozbrojených síl v rámci medzinárodného krízového manažmentu v oblasti humanitárnej pomoci, boja proti terorizmu, medzinárodných projektov a spolupráci v tejto oblasti.

Druhá časť konferencie bola vyhradená pre statické ukážky priestorov, nasledovne praktické schopností a možností použitia jednotlivých zložiek krízového manažmentu a ich súčinnosti.

V rámci spolupráce zainteresovaných zložiek bolo vykonané súčinnostné cvičenie - praktická ukážka zásahu po núdzovom pristátí lietadla a evakuácie zranených osôb. Túto vykonali príslušníci vojenskej hasičskej jednotky dk Kuchyňa v spolupráci s jednotkami HaZZ Malacky, ZB HaZZ Malacky a Vojenskej polície.


Medzinárodná konferencia krízového manažmentuMedzinárodná konferencia krízového manažmentuMedzinárodná konferencia krízového manažmentuMedzinárodná konferencia krízového manažmentuMedzinárodná konferencia krízového manažmentuMedzinárodná konferencia krízového manažmentuMedzinárodná konferencia krízového manažmentu

Autor: SCKM - rtm. Jozef Kocka , Foto: SCKM - Dátum: 26.08.2014
Čítanosť: 6734
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share