Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Ground Pepper 2014 sa nezaobišiel bez logistického zabezpečenia


Ground Pepper 2014 sa nezaobišiel bez logistického zabezpečenia

Medzinárodného cvičenia GROUND PEPPER 2014, ktoré sa uskutočnilo od 13. do 22. októbra 2014 vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť sa aktívne zúčastnili aj logistické odbornosti brigády bojového zabezpečenia Trenčín.


Tak ako každé cvičenie v poli, aj toto vojenské cvičenie položilo svojim rozsahom značné nároky na fungujúce logistické zabezpečenie nie len pre cvičiace jednotky. Logistické odbornosti troch práporov brigády bojového zabezpečenia našli svoje opodstatnenie hlavne pri realizácii opráv kolesovej a pásovej techniky, príprave stravy, či zabezpečovaní dozorných služieb v zrubovom tábore Riečky. Dopravný a multifunkčný prápor plnil prepravné úlohy nie len počas cvičenia, ale aj vo fáze jeho prípravy. Veliteľ brigády plukovník Jozef Ševčík po svojej návšteve v Lešti konštatoval spokojnosť s úrovňou logistického zabezpečenia, ktorá bola poskytovaná zo strany brigády bojového zabezpečenia hlavne s prihliadnutím na fakt, že toto cvičenie bolo už tretím z neočakávaných tento rok, a bolo pripravené vo veľmi krátkom čase.


V rámci operácie GROUND PEPPER 2014 príslušníci 22. mnohonárodného účelového zoskupenia (22.MNTF) absolvovali od 19. - 21. októbra 2014 taktické cvičenie so záverečnou bojovou streľbou, ktorá dôkladne preverila zvládnutie pridelených zbraní, výzbroje, no najmä zladenosť so zahraničnými jednotkami. Simulovanie reálnej činnosti pôsobenia opozičných síl, samosprávy a rôznych humanitárnych organizácií s podporou simulačného systému MILES 2000 na zatraktívnenie a zreálnenie tejto operácie, umožnili objektívne vyhodnotiť výsledok, zhodnotiť straty a zranenia proti sebe stojacích jednotiek. Finálnej fázy cvičenia sa zúčastnil aj veliteľ pozemných síl ozbrojených síl Slovenskej republiky brigádny generál Ondřej Novosad s ďalšími predstaviteľmi rezortu obrany.

Do 22. mnohonárodnostného účelového zoskupenia prispelo svojimi vojskami 5 štátov NATO. Slovensko bolo zastúpené majoritnou časťou cvičiacich z michalovského mechanizovaného práporu, trebišovského zmiešaného práporu, michalovského samohybného delostreleckého oddielu, žilinského 5. pluku špeciálneho určenia a ďalších útvarov a zariadení ozbrojených síl. Česká strana bola zastúpená príslušníkmi ľahkých motorizovaných práporov z Bučovíc a Jindřichovho Hradce, 53. pluku prieskumu a elektronického boja, prvku civilno-vojenskej spolupráce CIMIC, čaty delostreleckého prieskumu a príslušníkov velenia a štábu. Poľsko zastupovala mechanizovaná čata 1.práporu 17. brigády na kolesových obrnených transportéroch Rosomak a opravárenské družstvo. Za Maďarskú stranu sa cvičenia zúčastnil EOD tím 1.EOD bojového lodného pluku z Budapešti a USA samostatná čata ľahkej pechoty na slovenských BVP (so slovenskými vodičmi a strelcami –operátormi) v zostave slovenskej 1. mechanizovanej roty a príslušníci štábu.


Úlohou jednotiek 22.MNTF bolo precvičiť efektívny obranný systému zabraňujúci preniknutiu nepriateľa cez štátnu hranicu v súlade s článkom 5 Washingtonskej zmluvy pojednávajúcom o mnohonárodnom účelovom zoskupení v spoločnej operácii síl NATO na udržanie bezpečnosti a ochranu územnej celistvosti krajín NATO.

Fotografie z cvičenia



Autor: kpt. Téglašiová , Foto: MO SR, OS SR, Jozef ŽIAK - Dátum: 22.10.2014
Čítanosť: 7272
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share